Monday, 14 August 2017

Mufti Perlis tidak tetap pendirian isu boikot Yahudi- Ulama Muda UMNO

Admin inteleaks     Monday, 14 August 2017     07:58     No comments
 Oleh Muhammad Zulsyamini Sufian Suri

zulsyambhkk@gmail.comKUALA KANGSAR: Kewibawaan mufti Perlis sekali lagi menjadi pertikaian baru-baru ini apabila beliau memuatnaik kenyataan menerusi laman Facebooknya yang dilihat berterima kasih kepada rangkaian restoran makanan segera Mc Donald's

Menerusi laman Facebook-nya yang bertarikh 9 Ogos 2017, Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainal Abidin (Dr MAZA) berterima kasih kepada beberapa penyumbang termasuk syarikat milik non-Muslim termasuk Mc Donald's kepada Program Jalinan Syawal Kasih Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) membabitkan 200 anak yatim.

"Juga terima kasih buat beberapa penyumbang termasuk syarikat-syarikat milik milik Non-Muslim seperti CMart dan Mc Donald's," katanya.

Kenyataan itu bagaimanapun bercanggah dengan seruan boikot barangan keluaran Yahudi dan Israel yang dilaungkannya beberapa tahun lalu selain menggambarkan golongan yang menolak seruan boikot sebagai 'Syaitan Israel yang muncul di tengah-tengah umat ini"Sesiapa yang menyatakan tiada jihad di Palestin dan memboikot barangan Yahudi itu satu kebodohan dia sebenarnya syaitan Israel yang muncul di tengah-tengah umat ini," katanya dalam satu kenyataan bertarikh 11 Julai 2014.

Menurut sumber berkata Asri merujuk gelaran terbabit khas buat salah seorang ahli majlis Syura Pertubuhan Ilmuan Malayisa (ILMU) atau juga dikenali sebagai Ulama Muda UMNO iaitu (ustaz) Idris Sulaiman yang dikaitkan dengan penolakan seruan boikot terbabit.

Sementara itu menerusi status di laman Facebook-nya baru-baru ini, Idris mempersoalkan kewibawaan mufti Perlis itu yang dilihat sebagai seorang yang tidak tetap pendirian dengan fatwanya.

"Adakah beliau (Dr MAZA) sudah menarik pendirian awalnya kerana ternyata bahawa ia  (boikot) tidak memberi kesan yang sepatutnya, sebaliknya lebih memudaratkan masyarakat Islam sendiri yang bergantung kepada perniagaan ini sebagai sumber pendapatan mereka.

"Diharapkan beliau dapat memberi respon kerana (saya) khuatir label 'syaitan Israel' (itu) akan kembali kepadanya sendiri," katanya.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sumber asal berita yang ditulis berdasarkan kenyataan Idris Sulaiman : https://www.facebook.com/idrissulaiman/posts/10211820206412440

0 comments :

TULAR

PARUH PENGARANG

Pergi Ke Peta Laman

TEST

Like Us

Powered by Blogger.
AGAMA

Followers

DIARY MEMORY

PAPARAN Lebih Banyak » PENDAPAT
PAPARAN Lebih Banyak » DIARI

Company

BERITA

Legal Stuff

PARUH PENGARANG

FAQ's

Blogroll

© 2016 Inteleaks. Dirangka oleh Zulsyamini. Powered by Blogger.