Tuesday, 12 January 2016

Disebabkan kecewa dengan pekerja bangsa Melayu, usahawan ini tegas mahu mengambil pekerja asing

Muhammad Zulsyamini     Tuesday, 12 January 2016     00:26     No comments

Berikut merupakan luahan hati seorang ushawan syarikat ternakan kambing,  Sheepy Farm Sdn. Bhd mengenai kekecewaannya terhadap pekerja berbangsa Melayu yang diambilnnya sebelum berubah fikiran untuk tegas mengambil pekerja warga asing bagi membantu dalam urusan perniagaannya. Luahan ini dipetik menerusi laman Facebook rasmi syarikat berkenaan menerusi URL: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=754196724685005&id=272393802865302 



"AKU MEMANG DAH SERIK DGN PEKERJA MELAYU"
KENAPA???????

Bukan semua.. ada yg rajin...tapi segelintir yg masih xnak berubah..
Siapa komen Positif dy faham situasi.
Siapa komen negatif dy mungkin terasa.

Harini Aku kutuk sesetengah anak melayu bukan sebab aku Bangla. Aku jugak anak melayu walaupun xbrapa nak puteh..
Kerja nak gaji mahal tapi etika kerja mcm lahabau.....

Mentaliti sesetengah pekerja anak melayu semua mau jadi bos tapi malas nak berusaha.... penyebab utama kenapa di sektor perladangan, penternakan dan pembinaan dibanjiri warga asing...

KENAPA?????

Aku Bayar gaji 7 hari seminggu suruh keje 6hari tapi dtg keje 4/5hari seminggu..
*Kejap2 nk cuti sakit, bini sakit, anak sakit, adik sakit, mak sdara sbelah spupu spapat sakit, kawan kawin, bini ajak beli belah.. Tiap2 minggu ada ja alasan ko bagi...
* Bukan aku kejam sgt kalau benda amergency betul2 sakit, tapi kalau tiap2 minggu sakit tu kejadah namanya...
*Timing keje balik pukul 5 tapi time bos takder jam 4 dah balik.

PASTU ada hati nak mintak naik gajii... Porahhh...
*Bila tegur marah...
Aku rela bayar gaji mamat2 bangla/indon lebih mahal..

KENAPA?

pukul 8 dyorang datang keje terus pungpang2 sampai lah jam 7 petang baru berhenti keje... tu pun masih tanya BOSS xdak keje OT ka? Time bos xde pun dyorang tetap buat keje.. SBB APA?? sbb dyorang takut kehilangan kerja dan bersungguh nak kerja... bila balik smua keje beres..

NI SATU LAGI PENYAKIT...
Mentaliti melayu pulak bila Kerajaan umum kemasukan warga asing... Masing2 sibuk jadi keyboard warrior Pungpang2 duk kutuk kata xnak jaga hak melayu... duk kata bagi peluang pekerjaan kpd warga asing sampai melayu menganggur... HABISTU korang duk berteloq kat rumah bila org suruh keje malas.. time keje macam tah pape...

Company ape pun boleh bangkrup la kalau sifat korang xnak berubah...

ALA BOS XPELAH BOLEH PERGI SANA SINI.. XPAYAH KERJA PENAT HARI2 Untung MASYUKK... boleh lah sembang..

KEPALA HOTAK KAU aku dah invest beratus-ratus ribu nak bina sebuah perniagaan.. Kerja siang malam.. tido kadang2 2/3 jam sehari... Keje mcm nak gila.. Penat otak lagi nak fikir manage busines takut tersilap langkah semua bangkrup... kerja 365 hari setahun.. sampai xdak masa untuk life diri sendiri... bukan sehari dua start dah buleh jadi bos.. start meniaga sejak dari umur 10 tahun lagi..

MEMANG X HERAN LAH aku dah putus asa dan penat tolong anak Melayu...
Bila berlembut dipijak kepala, bila berkeras kata garang.. MAAF bukan semua melayu.. tapi segelintir yg masih xnak berubah..

BERKAT KB CONSTRUCTION dah fully tukar semua warga asing..

Giliran SHEEPY FARM tahun 2016 untuk tukar pekerja asing..

0 comments :

TULAR

PARUH PENGARANG

Pergi Ke Peta Laman

TEST

Like Us

Powered by Blogger.
AGAMA

Followers

DIARY MEMORY

PAPARAN Lebih Banyak » PENDAPAT
PAPARAN Lebih Banyak » DIARI

Company

BERITA

Legal Stuff

PARUH PENGARANG

FAQ's

Blogroll

© 2016 Inteleaks. Dirangka oleh Zulsyamini. Powered by Blogger.